tvgAssen                  

verrassend verfrissend verrijkend

Ervaringen van een cursist

  

Drie jaar geleden ben ik na enig aarzelen gestart met de cursus TVG. Ik aarzelde omdat de cursus drie jaar duurt. En dat lijkt heel lang. Op het moment dat ik dit schrijf begin ik aan het laatste deel van het derde jaar en ik kan u zeggen de tijd is omgevlogen. Ik denk dat dat komt om verschillende redenen.

Allereerst komt het denk ik door de vakken, je beluistert kerkmuziek en bekijkt kunst in de kerk. Maar ook krijg je een vak als Dogmatiek. En dan blijkt dat Dogmatiek helemaal niet stoffig of saai te zijn, net zo min als Ethiek. Ook  neem je een kijkje bij andere wereldgodsdiensten en volg je een lesblok over het Jodendom. Spiritualiteit komt aan de orde net als Filosofie. Je krijgt les over verschillende vormen van pastoraat, verdiept je in het Oude  en Nieuwe Testament. Dit laatste sprak mij erg aan omdat je op een andere manier naar de teksten leert kijken. Je krijg uitgelegd wat bepaalde woorden in Bijbelse taal betekenen en je krijgt achtergrondinformatie over de samenstelling van de Bijbel. Nu begrijp ik hoe het komt dat de afzonderlijke boeken in deze volgorde zijn gezet. Wat ik zelf heel leuk vind is dat ik nu anders naar de Bijbel kijk. Door de cursus te volgen begrijp ik de verhalen beter, zijn ze voor mij logischer.

Ten tweede heb ik een leuke groep mensen leren kennen. Mijn medecursisten. We zijn samen aan deze ontdekkingsreis begonnen en hebben elkaar in deze jaren goed leren kennen, zijn naar elkaar toegegroeid. Want vergis u niet, deze cursus kan veel bij een mens teweeg brengen. Mijn beeld van God en Jezus, de Bijbel en de kerk zijn flink door elkaar geschud. De vraag: waar geloof ik eigenlijk in? is verschillende malen door mijn hoofd gegaan. Ik ben dus aan het denken gezet en neem niet alles klakkeloos aan en dat vind ik waardevol.

De laatste reden dat de cursus omvloog zijn de docenten. Ze zijn erg enthousiast en doen erg hun best de stof goed over te brengen. Soms ging het mij te snel. Zij weten zoveel meer dan ik die maar af en toe in de kerk kom en de Bijbel in de kast heeft staan. Ik vroeg dan om nadere uitleg en kreeg die altijd. De docenten zeggen ook vaak dat je het moet vragen als je iets niet snapt, mailen mag ook.

Kortom als je erover denkt deze cursus te gaan volgen dan zeg ik DOEN, er zal een wereld voor je open gaan.

Linda Haas, Assen

 


 


             Twee cursisten aan het woord in het Kerkblad van de Prot. Gem. AssenVoog. Maak een website.