Het verhaal van het raam

Het begon met de gedachte dat de cursus TVG de veelkleurigheid heeft van de glas-in-loodraam. Een zoektocht via Google naar het onderwerp leverde snel veel mooie voorbeelden op.

Daarbij meteen al deze afbeelding, die letterlijk een blikvanger was. Het is een detail van een zogenaamd rozet of roosvenster. Dat is een cirkelvormig venster, met daaromheen vaak zes medaillons, dat bij kathedralen of andere kerkgebouwen uit diverse stijlperiodes voorkomt. Een roosvenster bevat vaak glas in lood, meestal met gebrandschilderd glas. Op het hoogtepunt van de gotiek was het roosvenster, samen met het gebeeldhouwde portaal, een dominerend element van de westelijke fa├žade van de kathedraal.

Onze afbeelding, de geboorte van Jezus, komt uit het centrale middendeel van het roosvenster van de Laurentiuskerk in Weesp. Het is in 1911 gemaakt in het atelier van de vermaarde kunstenaar Frans Nicolas in Roermond. De kerk werd in 2014 aan de eredienst onttrokken. Sindsdien zijn de ramen zorgvuldig schoongemaakt en gerestaureerd.

Het hele verhaal leest u hier.