Voorjaarslezing

De kerk wereldwijd met ds. Karin van den Broeke


Karin van den Broeke (1963) uit Kortgene is predikante en een kerkelijk-maatschappelijke duizendpoot. Binnen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk werkt zij als programmaleider Kerk in Actie. Van 2013 tot 2018 was zij preses (voorzitter) van de generale synode (landelijke kerkvergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij is de eerste vrouw in die functie. De predikant werd in juni 2016 gekozen in het uitvoerend comité, het dagelijks bestuur, van de Wereldraad van Kerken en sinds 2018 is zij Bestuursvoorzitter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Tot voor kort was zij Statenlid voor het CDA in Zeeland.
Ze was bestuurder van de Nieuwe Poort Zeeland, het huis van ontmoeting en inspiratie in Kortgene en ze nam in 2021 als dominee afscheid van haar gemeente, de Protestantse Gemeente De Ontmoeting op Noord-Beveland (Wissenkerke, Geersdijk, Kats, Kortgene). De predikant stond veertien jaar in deze vier plaatsen, die in die periode eerst zijn gefedereerd en gefuseerd.


Karin van den Broeke werd al vroeg geraakt door de kracht van de oecumenische gemeenschap. Als Nederlandse christenen maken we deel uit van een eeuwenoude, wereldwijde beweging. “Dat de kerk wereldwijd is, geeft ons nieuwe perspectieven op ons geloof.” Plaatselijke gemeenten wil ze stimuleren het gesprek te zoeken met mensen uit de wereldwijde kerk of met mensen van het dorp verderop. “Spreek met elkaar over wat je ten diepste bezighoudt. We zijn te voorzichtig in gesprekken met mensen buiten onze bubbel. Voor mij ligt de kern van de oecumene in onderlinge ontmoetingen.”

Wat vraagt dit van leden van de kerk? “Om echt naar elkaar te luisteren. Elkaar echt te zien. In de slotviering van de laatste Assemblee legde een Maori (oorspronkelijke bewoner van Nieuw-Zeeland) uit hoe zij elkaar begroeten. Met een gebaar, op ooghoogte van elkaar en uitspreken: ik zie je. Zij nodigde ons uit om hetzelfde te doen met de mensen om ons heen. Het klinkt zo simpel en het was buitengewoon ontroerend om te doen. Zusters en broeders uit andere culturen kunnen ons zo veel leren en dat maakt de ontmoeting zo waardevol.”

De preses haalde in augustus 2014 uitgebreid het nieuws doordat zij stelde dat koning Willem-Alexander het weinig over God had. Zij zei: “Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen, en dat was opvallend”. Een andere opvallende uitspraak deed ze in mei 2015. In een radio-interview zei ze dat Tweede Pinksterdag ingeruild zou kunnen worden voor een joodse of islamitisch feestdag.

Waar? Markehuus, Scharmbarg 35, 9407 EA Assen

Wanneer? Dinsdagmorgen 25 februari 2025. Aanvang: 10.00 u.
Zaal open vanaf 09.30 u. Afsluiting rond 12.15 u.

Kosten? Geen entree. Koffie/thee voor eigen rekening.

Voor wie? Voor iedereen die kennis wil maken met onze cursus Theologische verdieping voor geïnteresseerden (kortweg TVG Assen)